juli 17

Dag 8

05:41~21:51 DAG 8: De rokende turk

Je kent het wel, je collega is Turks en hij en z’n hele familie doen aan ramadan. Je ruikt de knoflook walm en denkt: zouden ze ook niet mogen douche deze 30 dagen?? Ipv; goh die zal gisteravond wel lekker gegeten hebben. Dan neemt de ergenis ook nog toe als je hem, nadat alle andere vasters uitzicht zijn, een sigaretje ziet opsteken. Soort van irritatie die je ook hebt bij je uitkering-trekkende buurvrouw, die ondertussen zwart bij verdient. ‘Ja zo kan ik het ook’…

…Een collega zegt steeds; keuzes. En zo werkt het ook. Je doet ramadan, zoals het bij jou past, wat jouw lichaam aan kan. Je doet het voor jezelf en niet voor alle toeschouwers. En het is niet achterbaks dat hij dit sigaretje opsteekt buiten het zicht van al die andere ramadan-mensen. Hij doet dit uit respect. Hij weet waarschijnlijk hoe zwaar het is. En omdat zijn familie-kennissen-gemeenschap het keurig volgens de regels doen, past hij zich aan. Misschien doet hij helemaal niet aan ramadan, geeft hij alleen zijn medemens wel de ruimte voor die keuze. En is dat stiekeme sigaretje even veel waard als alle likes die ik hier steeds op facebook krijg.

Tja en voor die zwart bij verdienende buurvrouw heb ik nog niet genoeg geramadant om daar een verklaring in positieve zin voor te geven:-).Copyright 2019. All rights reserved.

Posted 17 juli 2013 by Alisha in category "Ramadan 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *